keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Ensi-iltaan 4 päivää - hyvä meidän joukkue!


Olemme pohdiskelleet tänään kannustamisen ja kiitoksen voimaa. Jounin osalta käydään läpi yhtä loppusuoraa, nimittäin harjoituskaudesta siirtymistä itse asiaan, eli esityksiin! Projektin viimeisillä hetkillä kannustamisen tärkeys erityisesti korostuu, oli työmaa mikä tahansa. Teatterissa h-hetken lähestyessä kaikkia työryhmäläisiä jännittää - eikä heistä vähiten itse esiintyjiä, jotka avaavat viimein itsestään kaiken, mitä varten ovat tehneet töitä kuukausia. Kaikki odottavat innolla oikean esityksen tuomaa jännitettä, ja tietenkin yleisön reaktioita. Esityskausi kruunaa pitkän prosessin.

Jännitys kääntyy helpoiten positiiviseksi voimavaraksi, kun työkaverit sanovat niitä yksinkertaisimpia asioita: "Sä vedät niin vaikuttavasti tuon kohtauksen!", "Mahtavaa, että sait tuon yrityksen kanssa aikaan näin hienon yhteistyökuvion!". Yhteen hiileen puhaltaminen luo voimaa paineessakin, se tsemppaa läpi esityskauden. Kun muistaa huomioida toisen kannustuksen ja kiittää, on itseluottamusta hehkuva ilmapiiri taattu.

Suojelijamme Tero Pitkämäkikin sanoi haastattelussaan itseluottamuksen kumpuavan siitä, kun tietää tehneensä työt, valmistautuneensa ja harjoitelleensa hyvin. Hänen mukaansa tärkeintä tasapainon säilyttämisessä ja löytämisessä on hieno tiimi ympärillä, mikä ei ole itsestäänselvyys. Näihin ajatuksiin on meidänkin helppo yhtyä. Teatterityöryhmällä voi olla yksilöiden vastuualueista riippuen useita tavoitteita esityksen suhteen, mutta tärkeintä on, että tavoitteiden saavuttamisessa kilpaillaan vain itseä vastaan, eikä muita tiimin jäseniä. Kun tähän yhdistetään vielä kannustaminen ja kiitokset, saadaan aikaan lyömätön yhdistelmä.

Koululaiskatsojamme, joita varten olemme koonneet Jounista yleisötyösuunnitelman ja -paketin, pääsevät pohtimaan muun muassa kannustamisen ja nollaamisen vaikutusta Jouniin ihmisenä. Paketin tarkoitus on tällä tavoin syventää ja aktivoinda teatterikokemusta Jounin teemoja mukaillen. Yleisötyöpaketti löytyy täältä, ja siihen kannattaa tutustua myös muiden kuin koululaisten - haluamme herättää kysymyksiä näytelmän teemoista ja aiheista iästä riippumatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti